Palvelumme

LÄÄKKEIDEN YHTEISVAIKUTUSTEN TARKISTUS

Lääkehoidon turvallisuuden takaamiseksi apteekkimme tarkistaa asiakkaan käyttämien lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset. Käytössämme on reaaliajassa toimiva interaktio-ohjelma.

Ammattitaitoinen henkilökuntamme opastaa sinua kaikissa lääkkeiden käyttöön liittyvissä asioissa. Eri tarkoituksiin määrätyillä lääkkeillä voi olla haitallisia ja ikäviä yhteisvaikutuksia. Jopa reseptivapaan ja reseptillä määrätyn lääkkeen yhteisvaikutukset voivat joskus tuottaa ongelmia. Autamme sinua huomioimaan eri lääkeyhdistelmien mahdolliset riskit ajoissa.

LÄÄKEVAIHTO

Jos reseptilääkkeesi on määritelty vaihtokelpoiseksi eikä lääkärisi ole kieltänyt lääkevaihtoa, voit vaihtaa reseptissä määrätyn tuotteen edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen. Apteekissa kerromme aina, jos lääkevaihto on mahdollista. Keskenään vaihtokelpoisten lääkkeiden vaikuttava aine ja määrä ovat samat. Lääkkeen nimi, ulkonäkö, maku ja lääkemuoto (tabletti vs. kapseli) voi vaihdella.

ANNOSJAKELU

Palveluihimme kuuluu sekä koneellinen annosjakelu että dosettijakelu. Koneellisen annosjakelun palvelussa asiakas saa lääkkeensä kerta-annospusseihin pakattuna kahdeksi viikoksi kerrallaan. Palveluun sisältyy myös lääkityksen tarkistus. Annosjakelu vähentää lääkehävikkiä ja usein myös pienentää lääkemenoja.

Apteekin tarjoama annosjakelu sopii henkilöille, joilla on käytössään paljon lääkkeitä tai lääkkeitä otetaan useita kertoja vuorokauden aikana.

Katso lisää Apteekkariliiton sivuilta

Tarjoamme koneellisen annosjakelun lisäksi dosettijakelupalvelua, jossa jaamme asiakkaiden omiin dosetteihin yhden tai kahden viikon lääkkeet kerrallaan.

Kysy lisää henkilökunnalta!

LÄÄKEVALMISTUS

Meillä on myös lääkevalmistusta. Lääkäri voi joskus määrätä potilaalle muun kuin kaupallisen lääkevalmisteen. Koska valmistus vie aikaa, ei lääkettä saa heti mukaansa. Odotusaika on yleensä 1-3 päivää riippuen siitä, ovatko tarvittavat raaka-aineet valmiina apteekissa vai joudutaanko niitä tilaamaan.

INHALAATION TARKISTUSPALVELU

Astma- ja keuhkoahtaumatautilääkkeiden inhalaatiotekniikassa voi esiintyä ongelmia sekä uusilla potilailla että jo pidempään lääkettä käyttäneillä.

Tarjoamme inhalaatiohoidon tarkistuspalvelua, jota varten varataan henkilökohtainen aika.  Palvelussa varmistetaan inhalaatiolääkkeen oikea käyttö ja käydään läpi suun hyvinvointiin liittyviä näkökulmia lääkkeen käytön yhteydessä. Tarkistus kestää noin 10-15 minuuttia. Kysy lisää henkilökunnalta!

LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELU

Lääkityksen tarkistuspalvelussa selvitetään kokonaislääkitys ja tarkistetaan epätarkoituksenmukaiset päällekkäisyydet ja yhteensopimattomuudet. Lisäksi selvitetään lääkkeiden oikeat ottoajankohdat suhteessa ruokailuun, vuorokaudenaikaan ja muihin lääkkeisiin sekä tehdään huomioita lääkkeiden soveltuvuudesta iäkkäille. Kysy lisää henkilökunnalta!

LÄÄKEJÄTTEIDEN VASTAANOTTO

Vanhentuneet tai muuten käyttämättä jääneet lääkkeet luokitellaan ongelmajätteiksi. Kotitalouksien lääkejätteet voi tuoda apteekkiin ja toimitamme ne edelleen ongelmajätelaitokselle hävitettäväksi. Tämä palvelu on maksutonta. Apteekki ei lääketurvallisuussyistä voi lunastaa takaisin lääkkeitä, ei edes avaamattomia pakkauksia. Tämä perustuu lääkelakiin ja viranomaisten apteekeille antamiin ohjeisiin.

 Lajittele lääkejätteet näin:

  • Poista pakkauksista henkilötietoja sisältävät tarrat
  • Poista tabletit ja kapselit pahvipakkauksista ja pakkaa ne läpinäkyvään muovipussiin.
  • Palauta voiteet, aerosolit ja nestemäiset lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissa.
  • Jodia sisältävät lääkkeet (Jodix, Betadine, Iodosorb) ja elohopea käsitellään ongelmajätelaitoksessa erillään muista lääkejätteistä. Siksi ne on palautettava erikseen ja annettava henkilökunnalle. Pakkaa rikkoutunut elohopeaa sisältä kuumemittari tiiviiseen lasipurkkiin, jotta elohopea ei pääse höyrystymään.
  • Muut lääkejätteet voit palauttaa yhdessä pakattuna ja laittaa eteisessä olevaan keräyslaatikkoon.
  • Käytetyt neulat ja tyhjät ruiskut voit pakata esim. muoviseen mehukanisteriin ja laittaa polttokelpoiseen sekajätteeseen (Oulun kaupungin ohje). Palauta kuitenkin käyttämättömät lääkeainetta sisältävät ruiskut erikseen pakattuna apteekkiin.
  • Luontaistuotteet ja ravintolisät voit laittaa oman kiinteistön polttokelpoiseen sekajätteeseen.

 ASIAKASLEHTI

Terveydeksi!-lehti on Apteekkariliiton julkaisema ilmainen asiakaslehti. Se ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Lehti tarjoaa sinulle  luotettavaa ja ajankohtaista tietoa mm. terveyden edistämisestä, sairauksien hoidosta ja ennaltaehkäisystä, lääkkeistä ja niiden oikeasta käytöstä sekä apteekkien palveluista. Muista hakea oma lehtesi meiltä.